Hoe kan ik helpen?Aanmelden Nieuwsbrief
[contact-form-7 id="49" title="Aanmelden Nieuwsbrief"]

Toos Rook (algemeen lid)

Toos Rook

Mijn band met Beter ter Been ontstond in 2005. Ik ben orthopedisch schoenmaker en werkte toen al 8 jaar in Mexico in de orthopedische schoenmakerij die ik samen met mijn man begonnen was. Ik kreeg een brief van Beter ter Been: we hebben gehoord wat je doet, kunnen we iets voor je betekenen?

Vanaf dat moment totdat we terugkwamen naar Nederland in 2012 was er een intensieve samenwerking: dankzij fondsen en adviezen van Beter ter Been konden wij de werkplaatscapaciteit uitbreiden met meer machines en werkplekken. Ook financierde Beter ter Been een training van drie maal tien dagen voor onze leerlingen en fysiotherapeuten met wie we samenwerkten. Een training die we konden geven dankzij de belangeloze inzet van fysiotherapeut Perrie Koene.

Toen wij vanwege gezondheidsproblemen van mijn echtgenoot terug moesten gaan naar Nederland vroeg het bestuur of ze wel eens beroep op me mochten doen, ik had immers veel kennis en ervaring juist op het vlak van orthopedisch schoenmaken in landen in ontwikkeling. Uiteraard! Ik had toch zelf ervaren hoe belangrijk het werk van Beter ter Been was. Zo ging ik met Hans van Dalen poolshoogte nemen op een door hen gesteund project in Nepal en werd ik uiteindelijk buitengewoon bestuurslid.

Hier in Nederland hebben we het zo goed als het gaat om hulpmiddelen als orthopedisch schoeisel. Ik heb gezien hoe gehandicapte mensen in ontwikkelingslanden zich maar moeten redden omdat er simpelweg geen vakmensen, technieken en materialen beschikbaar zijn. Daarom ben ik blij dat ik, nu ik weer in Nederland werk, toch iets kan betekenen voor die gehandicapte in de derde wereld. Concreet ben ik binnen de stichting betrokken bij de in Nepal op te zetten orthopedisch schoenmakerij en ik houd me bezig met de verdere ontwikkeling van de modulaire schoen.

Als algemeen lid onderhoudt Tooscontact met verschillende projecten en helpt zij als professioneel schoenmaker met de overdracht van kennis.