Hoe kan ik helpen?Aanmelden Nieuwsbrief
[contact-form-7 id="49" title="Aanmelden Nieuwsbrief"]

Geschiedenis

6 nov 1992
Oprichting Beter ter Been door Kees en Lenie van Dalen. De initiatiefnemers komen uit een ‘schoenmakersgeslacht’ en vinden in brede maatschappelijke kring medestanders om steun te bieden aan mensen die door hun handicap beperkt worden in hun gaan en staan.

1993 – 2000
Project Mozambique. Begeleiding bij inrichting van vier schoenmakerijen, lokale opleiding van orthopedisch schoenmakers en zorgdragen voor aanlevering van materialen. De vier orthopedische schoenmakerijen konden vanaf 2000 zelfstandig worden voortgezet.

1998
Hardloper Jos Hermes wordt ambassadeur. Schoenmaker Van Soest uit Alkmaar viert het vijftig jarig bestaan van de schoenmakerij en zamelt geld in voor Beter ter Been.

2000
Project Angola. Financiering van verzending van 200 rolstoelen voor een school voor gehandicapte kinderen. In 2001 is reparatiewerkplaats voor rolstoelen, driewielers en fietsen gebouwd die wordt gerund door mensen die  tijdens de oorlog gehandicapt zijn geraakt. Dit heeft ervoor gezorgd dat lichamelijk beperkten weer mobiel zijn en geld kunnen verdienen. De werkplaats functioneert zelfstandig.

Sinds 2001
Project spaarbussen. Bijna 100 schoenmakers in Nederland zamelen via een unieke spaarbus geld in voor projecten van Beter ter Been. Schoenmaker van Soest haalt bij zijn 50 jarig jubileum de pers en legt hierbij de link naar  Beter ter Been

2004
Project Somaliland. Doses of Hope zet zich in voor rehabilitatie van gehandicapte inwoners van Hargeisha. Om aan de behoefte van orthopedische schoenen te voldoen heeft onze stichting gezorgd voor machines, mallen en materialen om een schoenmakerij te starten. En we zorgden voor de opleiding van een orthopedisch schoenmaker. Dit project vraagt tot op vandaag nog ondersteuning. .

2004
Brandweer Amsterdam schenkt zolenpers en compressor voor project Zevenbergen

2005
Website Beter ter Been wordt gelanceerd

2006
Europees kampioen sprint Nelli Cooman wordt ambassadrice bij onze stichting

2006
Project Valide in Mexico. Nederlands orthopedisch schoentechnicus Toos Rook vervaardigt lokaal schoenen. Beter ter Been financiert de opleiding bewegingsleer. Daarnaast laat Beter ter Been Nederlands lesmateriaal vertalen naar het Spaans zodat lokale medewerker orthopedisch opgeleid kunnen worden. In 2008 schenkt Beter ter Been een vacu-therm en een oven. Een tweede werkplaats wordt geopend.

2006
Schoenmaker John Versteeg viert het 50-jarig bestaan van zijn schoenmakerij. Hij vraagt vrienden en familie geldt te vragen als gift voor Beter ter Been

2007
Project Papua Nieuw Guinea. Vanuit het hele land is grote vraag naar orthopedische schoeisel. De orthopedische schoenmakerij die in het ziekenhuis van Sorong is gevestigd, is niet bekend onder de lokale bevolking. De reis naar het ziekenhuis in Sorong is voor veel Lepra- en diabetes patiënten te kostbaar. In samenwerking met de Lepra Stichting zorgt Beter ter Been voor vervoer en informeren artsen bij hun bezoek aan dorpen de patiënten over de aanwezigheid van een orthopedisch schoenmakerij. Dit project loop nog.

2010
Start project modulaire schoen. Op initiatief van wijlen Wilbert Nieuwstaten wordt een project gestart voor de ontwikkeling van een modulaire schoen die lokaal snel en tegen relatief lage kosten gefabriceerd kan worden. Hiermee wil de stichting een grotere groep zeer arme mensen met een mobiliteitsbeperking helpen aan schoenen. Het prototype wordt in 2012 getest.

2012
Start Project Suriname. Orthopedisch schoenmakerij Wittekamp & Broos opent een vestiging in Suriname met het doel om. Een schoenmaker kan dankzij steun van Beter ter Been lokaal de opleiding tot orthopedisch schoenmaker volgen.

2012
Beter ter Been viert vierde lustrum tijdens de 29e Zeven Heuvelenloop

2021

Beter ter Been verandert koers. We zoeken naar (kleinschalige) projecten in derde wereld landen die we kunnen helpen en begeleiden. We hopen op die manier als ‘regisseur’ te werk te gaan en zoveel mogelijk mensen te kunnen laten lopen. We gaan afbouwen.